Depresyon nedir, nasıl tedavi edilir?

Depresyon insanların hayatları boyunca oldukça sık karşılaştıkları bir durumdur. Özellikle  modern hayat ve getirdiği stres, sosyal bağların zayıflaması ya da kişinin hayatında kendine özel stresli veya travmatik yaşantılar depresyon yaşamasına neden olabilir.

Depresyonu  bir hastalık yapan onun şiddetli olması, uzun sürmesi ve işlevselliği bozmasıdır. Şüphesiz her mutsuzluk her keder hastalık değildir. Örneğin bir yakınımızı veya değer verdiğiniz birini kaybettikten sonra duyduğumuz duygular insan hayatının olağan parçalarıdır. Ancak  mutsuzluk uzun sürdüğünde, uyku bozuklukları, yeme içme bozuklukları, suçluluk düşünceleri, intihar girişimi gibi bileşenler olduğunda mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Depresyonun  tek tedavisi antidepresanlar değildir. Hafif  dereceli depresyonlarda psikoterapi en etkili tedavi yöntemidir. Ancak  orta ve ağır şiddetli depresyonlarda antidepresan tedavi kişinin hayat kalitesini arttırır ve çektiği ıstırabı dindirebilir. Bu nedenle gerektiğinde hastanın da onayı ile birlikte antidepresan tedaviler kullanılabilir.

Bizi  depresyona yatkın kılan bazı özellikler vardır. Bunların  bir kısmı genetik, bir kısmı gelişimsel (çocukluk ve ergenlik) olarak yaşadığımız sorunlara bağlıdır. Ayrıca ayrılma, boşanma, maddi kayıplar gibi sorunlar depresyonun önemli nedenlerindendir. Orta  ve ağır şiddetli depresyonun  mutlaka bir psikiyatrist tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Randevu Talebi