Panik bozukluğu nedir, Nasıl tedavi edilir?

Panik atağı, aniden başlayan ve hızla şiddetlenen, belli bir başlangıcı ve sonu olan yoğun bir korku veya sıkıntı nöbeti olarak tanımlanabilir.

Panik Atağı Belirtileri Şunlardır;

  1. Çarpıntı, kalp atımlarında hızlanma
  2. Terleme
  3. Titreme, sarsıntı
  4. Ağız kuruması

Göğüs ve karın belirtileri

  1. Nefes almada güçlük
  2. Boğulma hissi
  3. Göğüste ağrı ya da baskı
  4. Bulantı veya karında rahatsızlık

Zihinle ilgili belirtiler

  1. Sersemlik, baş dönmesi, bayılma hissi, dengesizlik
  2. Derealizasyon, depersonalizasyon
  3. Kontrolu yitirme, çıldırma, kendinden geçme korkusu
  4. Ölüm korkusu
  5. Sıcak ya da soğuk basması
  6. Uyuşma, karıncalanma

Panik bozukluğunda ise başka ataklarında olacağına ilişkin sürekli kaygı duyma hali, atakların yol açabilecekleri ya da sonuçlarıyla (kalp krizi geçirme, kontrolünü kaybetme, çıldırma) ilgili olarak endişe duyma, ataklarla ilişkili olarak belirgin davranış değişikliği gösterme vardır (kaçınmalar vs).

Panik atak geçiren hastaların çok azı durumun psikolojik olabileceğini düşünür. Fiziksel belirtilerin ön planda olması psikiyatri dışındaki doktorlara başvurulmasına neden olur.

Panik bozukluğu olanların sık başvurduğu hekimler şunlardır:

Kardiyoloji: göğüs ağrısı , çarpıntı, aritmi, nefes darlığı

Nöroloji: Sersemlik ve uyuşmalar

Gastroenteroloji: diare, ağrı, bulantı, irritabl kolon sendromu

KBB: Yutma güçlüğü, denge bozukluğu

Kadın doğum: ateş basması

Göğüs hastalıkları: hiperventilasyon ve nefes darlığı.

Panik Bozukluğun tedavisi

Panik bozukluğu olan kişiler panik atakların olası sonuçlarından kurtulmak için birtakım tedbir davranışlarını başvurular. Alkol  kullanmak, sakinleştirici ilaçlar almak, toplu taşıma araçlarına binmemek, kapalı veya kalabalık alanları kullanmamak bunlara örnek olarak verilebilir. Panik atağı sırasında kişi çok yoğun bir endişe içine kapılarak acil ünitelerine başvurabilir. Bu  davranışlar zaman içerisinde alışkanlık haline gelerek kişinin hayatını kısıtlamaya başlar. Bu sebepten dolayı panik bozukluğu olan kişilerin olabildiğince kısa sürede terapi süreci içerisine girmesi gerekir. Panik bozukluğunun terapisinde Bilişsel davranışçı terapi etkisi kanıtlanmış en önemli terapi şekillerinden biridir. Kişinin  bedensel belirtilerini olumsuz değerlendirmesinin engellenmesi, yaşadığı kaygıyı anlamlandırması, kaçınma davranışlarının bırakılması Bilişsel davranışçı terapinin en önemli basamaklıdır. Panik  atağı şüphesiz ki yaşanması nahoş bir durumdur, ancak çoğu zaman panik atağı ile baş etmek için yapılan şeyler panik atağın kendisinden daha fazla sorun olmaya başlar. Bilişsel  terapide kişiye panik atağı ile baş etmek için farklı yöntemler sunulur.

Randevu Talebi